Gepost door: Leen | 2 december 2011

Rode kool

Rode kool is jarenlang mijn favoriete eten geweest; op mijn verjaardag moest mama het zéker voor mij klaarmaken en bij voorkeur met gehaktballetjes. Haar recept is dan ook mijn leidraad geweest want rode kool zonder appeltjes in dat is geen rode kool hé.

Bereidingstijd: 30 min + paar uur stoven (afhankelijk van het soort pot dat je gebruikt).
Begin dus zeker op tijd of maak je kool een dag op voorhand klaar.

Ingrediënten

  • 1 rode kool
  • 2 uitjes
  • 1 pot appelmoes met stukjes (of twee, afhankelijk van de grootte van de kool)
  • suiker
  • rode wijnazijn

Voorbereiding

  • Maak de rode kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen (deze zijn doorgaans te aai om mee op te eten) en de kool zo af te spoelen.
  • Snij in 4 stukken en snij elk stuk in kleine rechthoekjes van ongeveer 1,5 cm. Wat je zelf het lekkerst vindt eigenlijk, want je kan de kool bv ook raspen of er lange, fijne sliertjes van maken.
  • Snipper de ui fijn.

Bereiding

  • Neem een grote pot en smelt hierin wat boter. Optimaal is een drukpot of een stoofpot, maar een gewone pot will do the trick hoewel het dan langer duurt (4u ongeveer).
  • Fruit de ui en voeg de rode kool toe.
  • Giet ongeveer twee tassen water bij de kool. Doe zeker niet te veel water erbij, want dan wordt het maar een waterige massa op het eind en afgieten is niet zo simpel. Dus beter te weinig water dan te veel. Aangezien de kool vrij lang op het vuur moet staan, kan je best om de zoveel tijd checken of er nog water in de pot zit want anders gaat de kool aanbranden. Als het op het einde toch te waterig blijkt, kan je verdikken met Maïzena.
  • Doe nog 2el rode wijnazijn erbij en laat op het vuur staan tot de stukjes kool zacht zijn. Kool eet je namelijk niet knapperig. Hoelang dit duurt, zal volledig van je materiaal afhangen.
  • Afwerking: doe de pot appelspijs erbij en laat nog even samen stoven.
  • Als het voor jouw smaak nog niet zoet genoeg is, kan je suiker toevoegen maar overdrijf niet.
  • Serveer met patatjes en worst of gehaktballetjes.

Smakelijk!!

Met dank aan mama voor haar recept.

About these ads

Responses

  1. ik heb vandaag rode kool gemaakt op dezelfde manier als hier beschreven staat. Maar toch is mijn rode kool aangebrand
    , ze zeggen dat dit komt door flessenwater, is dit waar?

    • Dag Robin, het is belangrijk dat er altijd een laagje water in de pot zit, want anders branden de groenten inderdaad aan. Afhankelijk van welke pot je gebruikt, gebeurt dat al sneller. Je moet dus in de buurt van je fornuis blijven en indien nodig een beetje water bijgieten.
      Ik gebruik nooit flessenwater om te koken, ons kraantjeswater is immers drinkbaar. Dus ik weet niet of het daaraan kan liggen, maar dat lijkt me gek.
      Probeer het zeker eens opnieuw, misschien met een kleinere portie zodat je het waterniveau beter in de gaten kan houden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 197 andere volgers

%d bloggers like this: